7 tips aankoopproces

Tweede woning: 7 stappen voor het aankoopproces De koop van een tweede woning aan het overwegen? Of bent u op zoek naar een vastgoedbelegging, een vakantiehuis, of een plek om te genieten van uw pensioen? Het aankoopproces in 7 stappen:

1. Financieel verstandig?

Of je nu een investeerder bent of niet, het is altijd belangrijk dat het kopen van een tweede woning een gezonde financiële zet is. Er zijn kosten die altijd door blijven lopen ondanks het feit dat u er zelf niet bent, denk aan verzekeringen, belastingen en kosten van nutsdiensten.

Verhuren

Het verhuren van uw 2de woning kan een oplossing zijn om uw kosten te dekken. Bereken vooraf wat uw maandelijkse kosten zijn en wat u verwacht aan huurinkomsten binnen te krijgen. Veel huiseigenaren houden het verhuren van hun woning graag zo beperkt mogelijk zodat alleen de maandelijkse kosten gedekt zijn. Een bedrijf als MiCaZu biedt goede oplossingen voor particuliere verhuurders. Meer over verhuur.

2. Waar en Wat?

Waar?

Een 2de woning op een slecht bereikbare locatie zal niet in trek zijn bij het grootste deel van de kopers. Het huis is moeilijk te verkopen en te verhuren. Omgevingsfactoren spelen een belangrijke rol . Denk aan factoren zoals de sterkte van de lokale economie, trends in de regionale woningmarkt, het gemak en de voorzieningen in de omgeving, de kwaliteit van de lokale scholen en medische zorg, etc.

Type huis?

De kosten en onderhoud van een eengezinswoning zijn anders dan die van een appartement, herenhuis of boerderij. Het type dat u wenst te kopen hangt niet alleen van uw voorkeur af maar ook van factoren zoals verkoopbedrag, maandelijkse kosten, locatie en onderhoud.

3. Fiscale gevolgen 2de woning

Een eigenaar van een tweede huis moet belasting betalen over zijn bezit. Deze onroerend goed belasting verschilt per land en soms zelfs per regio en plaats. Wanneer u plannen heeft om uw 2de woning te verhuren, dan moet u ook rekening houden met inkomstenbelasting. Meer over belastingen.

Belastingen zijn onvermijdelijk maar door vooraf goed te onderzoeken wat de fiscale regels zeggen kunt u honderden tot soms wel duizenden euro’s per jaar besparen.

Voorbeelden:

  • Het kopen van een tweede woning net buiten de stad kan aanzienlijk voordeel hebben op uw jaarlijkse onroerend heffing.
  • Verhuren tot 140 dagen per jaar? En als u het verhuren van uw vakantiewoning beperkt tot 140 dagen dan hoeft er geen inkomstenbelasting betaald te worden. Meer over verhuur tweede huis

4. Hypotheek of cash?

De meeste mensen betalen hun 2de woning met een combinatie van contanten en een lening voor het resterende bedrag.

20% cash

Minimaal 20% van de aankoopprijs moet gedaan worden met eigen vermogen (contanten).

Lening

De meeste kopers hebben behoefte aan een lening. Informeer naar de mogelijkheden en laat verschillende hypotheekvormen uitwerken. Kijk naar betalingstermijnen en naar uw eigen financiële toekomst.

5. Overweeg niet-traditionele financieringen

Familie en vrienden

Een unieke manier om de financiering van uw tweede woning te realiseren is het aanspreken van de “Bank van familie en vrienden”. Lenen bij ouders, broers en zussen, of goede vrienden kunnen u financieel voordeel bieden doordat de lening met een minimaal rentepercentage wordt aangeboden.

Deel een vakantiehuis

Een andere kostenbesparende aanpak is om samen met iemand anders een tweede woning te kopen. Gedeelde eigendom is een groeiende trend, maar overhaast niet in het nemen van deze beslissing. Maak goede afspraken en probeer alle situaties te dekken. Denk bijvoorbeeld aan verdeling kosten, wanneer heeft wie recht op het huis, maar denk ook na wat te doen als er iemand komt te overlijden.

6. Actief verhuren?

Sommige eigenaren willen hun tweede huis actief verhuren om hun kosten te dekken. Bij een goede bezettingsgraad is dit zeker interessant maar weet wat er van u verwacht wordt. U gaat de rol aannemen van een verhuurder, wat betekent dat u meer dan alleen uw intuïtie moet volgen. Denk aan:

  • Vinden van goede, betrouwbare huurders.
  • Het begrijpen van en het voorbereiden van huurovereenkomsten of korte-termijn afspraken.
  • Omgaan met doorlopend beheer en reparaties.

7. Bescherm uw Second Home

Inspectie vooraf Het beschermen van uw 2de woning begint al voordat u het koopt. U wilt zeker weten dat er geen problemen zijn en daarom is het aan te raden om vooraf een inspectie te doen.

Verzekeringen

Uw geldschieter zal van u eisen dat u een gevaarverzekering afsluit, om uw eigendom te beschermen tegen schade en oorzaken zoals diefstal, brand, overstroming of storm. De kosten van de verzekering voor tweede huizen is meestal hoger dan die voor eerste woningen. Dit komt omdat u er niet zo vaak bent.