Een huis kopen in Frankrijk – Tips om u op weg te helpen

Op zoek naar het perfecte vakantiehuis in het mooie Frankrijk? Ontdek waarom de Alpes-Maritimes zo’n aantrekkelijke regio is en krijg alle tips die je nodig hebt om vol vertrouwen een huis te kopen. Start vandaag nog uw zoektocht! 

Een huis kopen in Frankrijk

Als je een vakantiewoning in Frankrijk wilt kopen dan ben je waarschijnlijk niet de enige. Veel mensen uit Nederland zijn geïnteresseerd in het kopen van een vakantiewoning in het prachtige Frankrijk. Frankrijk is jarenlang een populair vakantieland met een heerlijk klimaat en een goede keuken. Hieronder gaan we verder in op een aantal populaire regio’s.

Een vakantiewoning kopen in Frankrijk: Alpes-Maritimes

Allereerst zijn de Alpes-Maritimes een populaire locatie voor de aankoop van een vakantiewoning. Dit departement ligt in het zuidoosten van Frankrijk en heeft een heerlijk Middellandse Zeeklimaat. Het grote voordeel hiervan is dat het er vrijwel altijd lekker weer is. Daarnaast zijn er tal van prachtige badplaatsen, zoals Nice, Cannes en Antibes.

Alpes-Maritimes  is ook een zeer aantrekkelijke regio voor wintersporters. In dit department liggen namelijk de Franse alpen. Het is belangrijk om te weten dat de prijzen in deze regio over het algemeen iets hoger liggen dan in andere gebieden in Frankrijk. Woningen in populaire skigebieden zijn vaak duur. Daarnaast zijn plaatsen als Cannes en Nice ook dure gebieden om een vakantiewoning te kopen. 

Provence

Een andere populaire streek voor de aankoop van een woning is de Provence. Deze regio bevindt zich in het zuidoosten van Frankrijk en staat bekend om haar schilderachtige landschappen met lavendel- en olijfgaarden. Hier vind je ook karakteristieke dorpjes zoals Saint-Tropez en Saint-Paul-de-Vence. De Provence biedt een aangenaam klimaat met bijna 300 zondagen per jaar. Bovendien zijn de woningprijzen hier relatief lager, vooral in de minder bekende gebieden. 

Dordogne

Overweeg je om vakantiewoning kopen in Frankrijk te kopen, overweeg dan zeker ook de Dordogne. De huizenprijzen in de Dordogne zijn over het algemeen gunstiger geprijsd dan in de andere drie genoemde regio’s In de Dordogne. Daarnaast heeft de Dordogne ook veel te bieden. Je kunt genieten van de prachtige landschappen en de uitgestrekte wijngaarden. Uiteraard met bijpassende wijnen. 

Daarnaast is er ook op culinair gebied veel te ontdekken. De regio staat bekend om het lokale eten, zoals truffels, foie gras en confit de canard.

Loirestreek

Tot slot is de Loirestreek een aantrekkelijke optie voor mensen die een historische vakantiewoning zoeken. De Loirevallei staat bekend om haar prachtige kastelen en wijngaarden. Veel vakantiehuizen in deze streek bevinden zich op oude landgoederen die in de loop der jaren zijn gerenoveerd. De gemiddelde huizenprijs is hier goedkoper dan in de andere regio’s. 

Waar moet ik opletten als ik een huis koop in Frankrijk

Nu je een aantal populaire regio’s kent, is het belangrijk om te weten waar je op moet letten bij de aanschaf van een vakantiewoning in Frankrijk. Allereerst is het belangrijk om te bepalen of je een huis of een appartement wilt kopen. In Frankrijk is het gebruikelijker om appartementen te kopen dan huizen. Appartementen zijn over het algemeen goedkoper en makkelijker te onderhouden.

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat het Franse rechtssysteem anders is dan dat van Nederland. Voordat je een aankoop doet, is het aan te raden om contact op te nemen met een notaris die je kan adviseren bij de aankoop van je vakantiewoning.

Tot slot is het belangrijk om rekening te houden met de bijkomende kosten. Frankrijk kent een aantal belastingen waarmee je te maken krijgt bij de aankoop van een woning. Vraag zeker even aan je makelaar of hij een overzicht kan maken van de te verwachte kosten.

Een huis kopen in Frankrijk, de conclusie!

Kortom, er zijn vele factoren om te overwegen bij het kopen van een vakantiewoning in Frankrijk. Wanneer je weet wat je zoekt, welke regio en type woning bij jou past en waar je op moet letten bij de aankoop, kun je zorgeloos genieten van je eigen stukje Frankrijk.