Investeren in geluk

Leven in het buitenland

Als je geld over hebt, dan kan het een goede keuze zijn om een tweede huis te kopen en te leven in het buitenland. Een tweede huis kan een invulling geven aan familievakanties, een plek om meerdere keren per jaar heen te gaan of om er te leven. De grootste dalingen van de huizenprijzen is voorbij en daarom is een tweede huis voor de langere periode een goede investering. Leven in het buitenland is investeren in geluk.

Wat is een tweede huis?

Een tweede huis is een vakantiehuis dat niet direct in uw omgeving ligt met het doel om er even uit te zijn. Er wordt ook wel gezegd dat een tweede huis minimaal 80 km van het huis af moet liggen waar u woont. Een tweede huis in eigen land is voor ons Nederlanders erg populair. Maar ook leven in het buitenland biedt voor veel gepensioneerden een perfecte invulling aan hun vrijetijdbesteding.

Verschil tussen een tweede huis en een investeringsproject?

Geldschieters benaderen een tweede huis heel anders dan een investeringsproject. Een investeringsproject is ontworpen om te verhuren, terwijl een tweede huis het doel heeft om een thuis te worden weg van huis.

Het krijgen van een hypotheek is mogelijk wanneer u zelf eigen vermogen bij kan dragen. Meer over hypotheek tweede huis.

Wanneer de hypotheek aflossing van uw eerste woning bijna is afgelost dan zijn er goede mogelijkheden om uw huidige hypotheek te verhogen.

Kan ik een Tweede Huis betalen?

U bent geschikt voor een tweede huis wanneer u:

1. voldoende cash ( 20 %– 30% van de aankoopwaarde) heeft om het te financieren

2. voldoende vermogen in uw huis op heeft gebouwd om uw hypotheek te verhogen.

3. u in aanmerking komt voor een 2de hypotheek. Het risico dat banken hierin willen nemen verschilt per bank. Banken die actief zijn in deze markt zijn:

  • ING
  • ABN-AMRO

Juiste keuze?

Vragen die u kunnen helpen bij de keuze zijn:

  • Wil ik van mijn huis genieten, verhuren of een combinatie?
  • Bezoek ik mijn tweede huis minimaal 1 keer per jaar of wil ik leven in het buitenland?
  • Wordt het een familiehuis?
  • Ga ik er meer tijd spenderen tijdens mijn pensioen?
  • Is het een goede tijd om te kopen?
  • Kan ik het op lange termijn betalen?