Tweede huis als hoofdverblijfplaats

Een huis in het buitenland wordt ook wel gekocht om te gebruiken als hoofdverblijfplaats. De lage huizenprijzen en de fiscale stimuleringsmaatregelen hebben huiseigenaren geactiveerd tot het kopen van een ander huis ( in het buitenland). De kopersmarkt is niet op haar best en dit kan het lastig maken voor mensen die hun eerste huis nog moeten verkopen. Hiervoor zijn oplossingen zoals het verhuren van hun huidige woning en deze inkomsten te gebruiken om de kosten ervan te dekken. Het kopen van een tweede huis zou dan een optie kunnen zijn. Uiteraard moet dit in samenspraak met uw bank.

Verhuur uw huidige huis

Het aantal mensen dat hun hoofdverblijf huurt stijgt. Doordat het lastiger is geworden om een huis te kopen en omdat de financiële risico’s zijn toegenomen groeit de huurdersmarkt. Door deze trend kan het interessant zijn om uw huis te verhuren. U dekt met de inkomsten van de huur de kosten van uw huis en in sommige gevallen wordt er zelfs winst gemaakt.

Fiscale factoren

Als u ervoor kiest om uw huis te verhuren om vervolgens een tweede huis te kopen als hoofdverblijfplaats, dan zijn er wel een aantal fiscale factoren die u moet overwegen. Deze factoren zijn afhankelijk van of u winst gaat maken of niet. Er hangen ook veel voordelen aan deze constructie. Zo kunt u kostenposten aftrekken van uw inkomsten zoals reparaties en onderhoud van het pand, etc. Dit kan belastingtechnisch voordelen voor u opleveren en de waarde van uw pand opkrikken.

Verhuurbedrijf

Het daadwerkelijke verhuren kunt u ook laten doen door een verhuurbedrijf. Zij zorgen ervoor dat er gekwalificeerde huurders in uw woning terecht komen zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over contracten, betalingen, reparaties en andere huisbaas klusjes.