Vrijstaande woning in Curaçao

€ 2.005.000

Dit rond 1898 gebouwde monumentale vrijstaande pand, bestaande uit een hoofdgebouw en aan de achterzijde twee vleugels ter weerszijden van een patio, ligt in de zeer aantrekkelijke wijk Scharloo.

Scharloo is onderdeel van Willemstad welke op de Unesco erfgoed lijst staat en uit vier historische stadsdelen bestaat: Punda, Otrobanda, Pietermaai en Scharloo. In Scharloo bevinden zich veel prachtig gerestaureerde monumentale panden waarin banken en advocatenkantoren en andere instellingen gevestigd zijn. Vroeger behoorden een aanzienlijk deel van de bewoners van dit prachtige stadsdeel tot een groep welgestelde Joodse families. Nadat deze families in de jaren 70 en 80 wegtrokken naar andere wijken op Curacao, kwam Scharloo in verval.

De laatste jaren echter, is er – in navolging van de bruisende wijk Pietermaai – een enorme opleving waar te nemen. In een aantal van de schitterende monumentale panden huisvesten zich steeds meer boutique hotels, cafeetjes, restaurants, musea en andere uitgaansgelegenheden. De komst van de zeer luxe appartementen, “The Wharf”, ontwikkeld naast de beroemde Handelskade, stimuleert de verdere ontsluiting van Scharloo als prachtig woongebied in de stad voor mensen die veel eisen van hun persoonlijke omgeving.

Naast The Wharf is Scharloo tevens 2 vernieuwde hotels rijker, The Ritz, wat onlangs is overgenomen door de Corendon Groep en het Art Hotel, waardoor de stadswijk weer een aantal toeristische trekpleisters rijker is. Daarnaast bestaan er plannen om een betere aansluiting te creëren met de diverse stadswijken zoals Pietermaai.

Scharlooweg 17 is een zeer interessant investeringsobject vanwege de lokatie, de exploitatie mogelijkheden van de bijgebouwen en van het hoofdgebouw dat centraal gepositioneerd staat op het terrein. Bij binnenkomst op het perceel is er ruim parkeergelegenheid op eigen terrein en de mogelijkheid een aantrekkelijke landscaping te creëren rondom het gehele pand. Een statig breed pad leidt naar het royale terras aan de voorzijde van het hoofdgebouw wat bijvoorbeeld omgevormd zou kunnen worden als boutique hotel. Er is aan de achterzijde voldoende ruimte voor het creëren van een zwembad en terrassen. In het geval het pand niet gebruikt gaat worden als kantoorruimte en opslagruimtes, behoeft het wat aanpassingen aan de binnenkant van het hoofdgebouw en de bijgebouwen.

Het monumentale pand is gelegen op een vlak perceel in het centrum van Curaçao in de monumentale wijk Scharloo. Het pand is gelegen direct naast de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten en het Consulaat van de Unites States of America. Het gebouw staat op de lijst van beschermde binnenstadmonumenten van Curaçao. Dit betekent dat u geen overdrachtbelasting verschuldigd bent (momenteel 4%).

Lees daarvoor onze blog over de voordelen van het aankopen van een monument.

https://www.internationalfineliving.com/nl/curacao/belasting-voordelen-bij-het-kopen-van-een-monument-op-curacao/

Details Scharlooweg 17, voor de architectuur liefhebbers;

Het hoofdgebouw van Scharlooweg 17, waar momenteel een distributiebedrijf in gevestigd is, bestaat uit twee bouwlagen. De nokken van het hoofdgebouw lopen evenwijdig aan de Scharlooweg, de nokken van de vleugels staan loodrecht op deze historische hoofdweg. Het hoofdgebouw bestaat uit een zaal met voor- en achtergalerij. Deze drie delen zijn ieder afzonderlijk voorzien van een schilddak gedekt met rode kruispannen.

De gevels van het pand zijn gepleisterd en geverfd. Alle deuren zijn houten shutterpaneeldeuren en alle vensters zijn voorzien van houten shutterramen. De voorgevel (zuidgevel) van het pand bestaat uit een lijstgevel met geprofileerde gootlijst die zich in een eenvoudiger vorm langs alle gevels voortzet. In de voorgevel bevinden zich drie assen die zowel op verdieping als op begane grond gevormd worden door een centrale deuropening, en aan weerszijden van de deuren een staand venster. Alle openingen zijn voorzien van een geprofileerde waterlijst op kleine schijnconsoles. Onder de vensters bevindt zich een geprofileerde lijst. Op de verdieping bevindt zich een balkon op gemetselde consoles met doorlopende verticale banden aan weerszijden van de deur.

Voor het hoofdgebouw bevindt zich een terras over de gehele gevelbreedte, met trap naar de voortuin die momenteel grotendeels gebruikt wordt als parkeergebied. De trap en terras zijn geplaveid met wit en grijs marmeren tegels. De oostelijke en westelijke zijgevel worden gevormd door de zijgevels van het hoofdgebouw en de zijgevels van de vleugels, die ongeveer 3.5 m ten opzichte van het hoofdgebouw naar buiten springen.

In het hoofdgebouw, in de oost- en westgevel op de verdieping, bevinden zich vier staande vensters. Op de begane grond drie staande vensters en een deur naar een klein terras met trap naar de tuin; het terras aan de oostzijde is geplaveid met gedecoreerde tegels uit de jaren ’30. In de westgevel bevindt zich nog een staand venster ten noorden van de deur. Alle openingen zijn voorzien van een geprofileerde waterlijst. In de zuidgevel van de vleugels een staand venster; in de zijgevels van beide vleugels zes staande vensters. Alle vensters zijn voorzien van een geprofileerde waterlijst. De achtergevel (noordgevel) van het hoofdgebouw hebben op de verdieping drie staande vensters met geprofileerde waterlijst. Iedere vleugel heeft een deur en een staand venster, beide voorzien van een waterlijst. De afsluitmuur van de patio heeft een korfboogvormige opening, gedeeltelijk door twee pilaartjes met diagonaal houten latwerk afgesloten. Tegen de noord- oosthoek van de gevel is er een aquaduct naar de regenbak.

De muren van de patio zijn bekleed met Duitse tegels uit de jaren ’30, evenals de vloer. In de zuidgevel van de patio bevindt zich een deur naar de achtergalerij; in de westgevel drie deuren en drie staande vensters, in de oostgevel vier deuren en twee staande vensters.

Het interieur in de achtergalerij bezit een houten trap naar de verdieping, met balustrade met gedraaide houten spijlen. Op de verdieping bevinden zich binnendeuren met daarboven uitgesneden luiken met decoratieve motieven.

De bijgebouwen in de achtertuin aan de oostzijde bestaan uit een regenbak, en in de noordwesthoek een bijgebouw met de nok loodrecht op de Scharlooweg. Dit gebouwtje was gedeeltelijk een garage en heeft een brede ingang aan de zuidzijde. Momenteel fungeert het als kantoorruimte. Verder bestaat het achtergedeelte uit verschillende loodsen welke gebruikt worden als opslagruimte voor diverse artikelen.

Het hoofdgebouw heeft grote architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde wegens onder meer de karakteristieke kubus vorm en bezit specifieke waarde als onderdeel van een beschermd monumentaal stadsbeeld.

Enthousiast geworden? Neem contact op met Jacqueline Remmelts op voor een bezichtiging via +5999 5123903.

Kenmerken

  • Prijs € 2.005.000
  • Woonoppervlakte 1030 m2
  • Perceeloppervlakte 3920 m2
  • Soort woning Vrijstaande recreatiewoning
  • Bouwvorm Bestaande bouw
  • Bouwjaar 1898
  • Woningfaciliteiten
    • Airco

Location